18. srp 2013.

lagani kolač od kajsija/marelica






vraćam se ...polako...
ovaj mi blog pričinjava veliku radost i zato ni sada ne odustajem od njega...
polako se dižem i očekujem dalje liječenje ali, ne dam se...
izgubljena sam u svemu živome a naročito sam se izgubila u prehrani...uvijek sam pazila što jedemo...vodila sam računa o pravilnoj zastupljenosti svega....naročito sam brinula da jedemo što više povrća...hranili smo se isključivo sezonski...
a sada!


kažu mi ne jedi slatko, šećeri hrane tumore.... i ja sam prestala jesti slatko ali, ne mogu svoje lišiti slatkiša bar jednom tjedno...
nemoj jesti crveno meso....i ja ne jedem....
nemo jesti milječne proizvode...to mi je najteže....
šta će mi ostati?
valjda mi treba vremena za suočiti se sa zbiljom....



zašto kajsije? sada im je puna sezona....a ja ih obožavam...znam zašto ih volim...ostala sam ih željna još u djetinjstvu i nikada ih se ne mogu najesti...ali, ove kajsije nisu kao one naše konjičke, nekako su mi premekane...naše su bile sočne, čvrste, ....
i mi smo ih uvijek zvali kajsije...sada kažu marelice a čula sam i još izraza za njih ovdje: barakokule, armeline  i antići...antići su malene kajsije....napravila sam i džem od njih...to mi je najdraži džem za kolače i palačinke.
pošto sam od moje anke opet dobila puno marelica/antića, neke su završile osim u džemu i u ovom stvarno jednostavnom i laganom kolaču...
recept:
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200g svježeg sira ili ricotte
  • 250 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 žličica vanila paste ili esencije vanilije
  • ribana korica 1 limuna
  • kajsije
  • 3 žlice marmelade od kajsija
  1. u zdjelu staviti jaja i šećer te ih mikserom dobro umutiti
  2. umiješati sir, vanila pastu ili esenciju ili samo vanilin šećer i limunovu koricu
  3. lagano najmanjom brzinom miksera dodati brašno prosijano sa praškom za pecivo
  4. sve skupa prebaciti u kalup (kod mene, promjera 23 cm) obložen papirom za pečenje, po vrhu složiti dosta kajsija, neke malo i ugurati u tijesto
  5. peći oko 4o minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C
  6. zagrijati malo marmeladu od kajsija i rasporediti je po gotovom kolaču, vratiti na 3-5 minuta natrag u pećnicu
  7. gotov kolač posuti šećerom u prahu, ohladiti i poslužiti 
































* moji dečki su prezadovoljni 

Broj komentara: 12:

  1. Nemoj jesti slazko ( rasužila si me ) s ovim tekstom......

    OdgovoriIzbriši
  2. Drži se Snježo ! Znam da je sada puno tih zabrana, nemoj ovo nemoj ono, ali to će sve proći i važno je sada izdržati da poslije opet bude sve dobro, opušteno i veselo i želim da taj trenutak što prije dođe ! Kolačić je odličan i prekrasan, jako volim ovakve kolače sa raznim voćem i ovaj tvoj ću svakako isprobati i to sa marelicama ili kajsijama koje i ja jako volim !

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Snježo, verujem da ti je teško prihvatiti sve te zabrane, šta smeš a šta ne smeš jesti ali budi uporna i istraj u tome, jer će sve to loše što ti se trenutno dešava, uskoro biti iza tebe a ti ćeš zdrava i vesela sa nama deliti tvoje predivne recepte i fotke. Od srca ti želim svu sreću ovog sveta.
    Inače, kolač je fantastičam, lagan i osvežavajući a verujem da bi bio dobar i sa breskvama. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Drži se, ti si jaka i ovo će samo biti neprijatna epizoda. A onda hoću da vidim post sa nekim dobrim koktelom (alkoholnim, nego kako), koji si popila u veselom ženskom društvu, da proslaviš i nazdraviš. Eto, to hoću.

    OdgovoriIzbriši
  5. žao mi je za bolest.
    ne znam koja je dijagnoza, ali pretpostavljam :(
    drži se, mada zna ta prehrana biti komplicirana.
    i treba nastaviti sa životom, i spremati kolače svojima:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja zanemim pred snagom ljudi suočenim sa nekim "stvarima"... I iako ništa pametno ne znam reći mislim na tebe jako često i želim ti sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  7. Drži se, bravo za optimističnost.
    Krasan kolačić.

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Snjezo, nadam se da ce sve opet biti u najboljem redu. Kolac je divan. Saljem ti puno toplih pozdrava :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Snjezo, samo hrabro, pozitivno razmisljaj i pridrzavaj se svega sto treba... proci ce na kraju sve to, videces.:) Kolacic mi izgleda vrlo lepo, znam da sada mozda ne smes da probas, ali bice vremena kasnije... saljem ti punoo poljubaca!:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. i ja ih obožavam...od svog takvog voća, marelice mi najdraže. super receptić

    OdgovoriIzbriši
  11. Snježo, drago mi je da si se javila, baš sam neki dan mislila na tebe, ali sam se dvoumila da li da ti se javim ili ne. Drži se i pridržavaj uputa što se tiče prehrane, a možeš proguglati o koristi sode bikarbone u liječenju.

    Obožavam marelice i rado bih uživala u ovom kolaču.

    OdgovoriIzbriši
  12. Pravila sam ovaj fantastičan, meki kolač. Draga Snježo znam da si prosla kroz težak period, i sama se pitam kako bih se ja izborila sa svim tim jelima koje volim, kao što kažeš npr sa mlečnim proizvodima, jel obožavam sir.
    Iako sam nešto mladja od tebe35.g imam, pazim šta jedem, nekako mi više ne prija da se obilno navečeram, neke namirnice mi više ne prijaju, potom počela sam lako da se gojim itd.
    Želim ti svu sreću draga moja, piši mi na Fb kako si.
    http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2014/06/recepti-sa-kajsijama-kolac-od-kajsija-i.html

    OdgovoriIzbriši